17 Ocak 2010 Pazar

Doğa katili cep telefonları!

Merhaba Sevgili Takipçilerim;

Bu yazımda, sizlerle cep telefonu kullanımının dünya üzerinde ki artışını ve bu teknolojinin tükettiği enerji ve bu tüketimin maliyetleri hakkında okuduğum bir yazıyı paylaşacağım.
http://sayiamgreen.com/infographic/environmental-impact-of-cell-phones/ sitesindeki yazıda dünya üzerinde 6.7 milyar insan yaşadığı, bunların % 61’inin cep telefonu kullandığı yazılmış. Buda 4,1 milyar cep telefonu dünyamıza radyo sinyalleri yaymakta olduğunu gösteriyor.
Araştırmalara göre cep telefonları ortalama bir yıl kullanılıyormuş . Sıradan bir cep telefonu yılda 4,22 megajul enerji tüketir. Bu değer 32 galon benzine eşdeğerdir. Bu enerji tüketildiğinde doğaya 112 kilogram karbondiyoksit salınır. 96 gr CO2 / km emisyon değerine sahip 1,6L bir Volkswagen motor 1166 km yol yaptığında ancak bu kadar gaz salınımı yapar....
Günümüzde cep telefonu kullanımı sadece konuşma yada mesajlaşmadan ibaret değil. Ülkemizdede yaygınlaşmaya başlayan 3G teknolojisi sayesinde cep telefonlarıyla yüksek hızda veri transferi yapmak artık mümkün. 3G altyapısı üzerinden 1 Gbit veri transferi 940 megajul enerjiye yani 27 kilogram karbondioksit salınımına eşdeğerdir.
Enerji ihtiyacı bunlarlada bitmiyor. Bu yazıyı okuyacak 100 kişinin 99’u eminim ki herhangi bir elektronik eşyanın fişini kullanmadığı zaman prizden çıkarmıyordur. Prizde kalan her cep telefonu şarj aleti saatte yarım watt enerji harcıyormuş. Dünyadaki kullanım göz önüne alındığında, prizde bırakılan şarj aletlerinin toplam maliyeti, 28000 evin, yaklaşık olarak 100.000 kişilik bir kasabanın yıllık elektrik ihtiyacına eşdeğerdir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, elektronik atık diye bir kavram belirdi. Hurda cep telefonlarının bu konuya katkıları ise çok önemli. Her yıl 140 milyon cep telefonu çöpe atılıyor. Bu cep telefonlarından yılda 37 ton kurşun toprağa karışıyor. Ayrıca her yıl 56 milyon dolar değerinde 4,7 ton altın ve 8,4 milyon dolar değerinde 49 ton gümüş ve daha birçok kıymetli metaller doğaya bırakılıyor. Hesaplamalara göre geri dönüştürülen her 515 cep telefonu, bir evin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kadar değerliymiş. Eğer tüm cep telefonları geri dönüşüme girebilirse, bu sayı 272.000’e yani 950.000 nüfusa, başka bir deyişle; Antalya ilimizin bir yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilir.
Hergün ceplerimizide taşıdığımız, yanımızdan ayıramadığımız, ufak aletlerin dünya çapında ne kadar büyük bir enerji sarfiyatı yarattığını sizlere göstermeye çalıştım. Gitgide artan enerji tüketiminin dünyamız üzerindeki etkilerini hepimiz biliyoruz. Belki bu verileri gördükten sonra cep telefonu kullanımımız birazda olsa azalır, dünyamızın yok oluşu biraz daha ertelenir.
Kendinize iyi bakın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder